divendres, 8 de febrer del 2013

Amélie Nothomb - Cosmètica de l'enemic

"Vaja.... he arribat abans d'hora. Encara he d'esperar-me 15 minuts per a que arribe el tren". Alguna vegada ens ha passat açò, no? Però no ha sigut el més freqüent! He d'agraïr des d'ací a Rodalies de Renfe i Metrovalencia: si les seues eternes demores han aportat alguna cosa a l'humanitat, ha sigut que gent com jo es creara la seua bambolleta a l'andana, i disfrutara de pàgines i pàgines.

Et poses a llegir.... i notes que algú et mira. A algú li interessa! Potser eixa persona coneix la novel·la? Potser ha sentit parlar d'ella... Potser és la seua favorita! O potser l'ha detestada... maleeixes el moment en què no la folrares amb paper, per ser més discret. Però no ho fas perquè eres el primer que odies que els demés lectors als transports públics ho facen! Precisament per a evitar-te a tu. Supose que aquest serà un tema sobre el que tornaré algun dia...

En fi, estàs llegint, notes que algú posa la seua mirada, inquisitorial, en tu o en el llibre, i et parla. La meua última vegada: jo llegia la segona part de la novel·la gràfica, "The Sandman", de Neil Gaiman. Un xic, d'uns 45 anys, sense més em va interrompre per a dir-me que se sorprenia de que "encara es llegiren còmics". Vaig obviar aquestes paraules; sóc una gran amant de la novel·la gràfica, i vaig preferir no explicar-li les diferències entre una cosa i l'altra. Supose que l'home se sorprendria també perquè la que la llegia era una xica, jove, a més, però no ho va dir per educació, malgrat haver-me interromput. Vaig intentar tornar a sumergir-me en la trama, interessantísima, però em tornà a tallar, preguntant-me pel contingut. El tren va vindre immediatament i vaig poder seure'm lluny d'ell.

Jérôme August no va tindre tanta sort. L'estrany va resultar ser bastant insistent. Molest, inclús. Impertinent, desllenguat. Però al final vencé l'antipatia i va aconseguir tindre l'atenció absoluta de Jérôme. No era per a menys. Amélie Nothomb ens transcriu un diàleg del què qualsevol de nosaltres podria haver sigut testimoni...

Amb Cosmètica de l'enemic ens submergim en la ment de Textor Textel, un home amb una moral particular, malèvola, sarcàstica. Per als grecs, el cosmos era l'ordre; l'ordre implicava bellesa, de la què derivaven totes les coses bones. També és extremadament intel·ligent, amb una capacitat d'anàlisi tremendament desenvolupada. De fet, és ell el que s'encarrega de desvelar, o recordar, on podem trobar al nostre pitjor enemic.

Títol més que encertat, extensió perfecta. Contingut sintetitzat al màxim, del qual, podriem treure moooolt de suc. Ritme que va pujant a mesura que les intervencions, tant d'un com de l'altre, es van alternant i guanyant en profunditat, fins adquirir un cert clímax al moment decisiu. Final, si més no, esperable: potser recorda a l'última escena de Dale Cooper a Twin Peaks.

Molt recomanable, sobretot si estàs disposat a fer una catarsi personal. Però atenció si tens el valor... Ningú et garanteix que les conclusions a les què arribes vagen a ser agradables...

dimarts, 5 de febrer del 2013

A mode de presentació...

Bé, per fi m'he decidit. Ací la primera entrada d'aquest bloc. No enganyaré ningú que l'idea em rondava feia temps pel cap, però em faltava una cosa molt important: el títol. Una vegada el vaig veure en un flash, tot el demés ha vingut sol! Així que... comencem i vos explique millor?

El que pretenc iniciant aquesta nova aventura és, en primer lloc, gaudir escrivint al bloc, disfrutar amb ell. Però també oferir-li una bona estona a aquell que pose els ulls en aquestes línies. En segon lloc, fer un lloc diferent. No vull que aquest siga un bloc més sobre literatura, la qual cosa no estaria tampoc malament; més bé pretenc extreure alguna cosa més de les meues lectures. Algunes experiències i reflexions.

Per què "última plana"? Què té de roïn la "primera"? Segurament s'heu fixat en que en alguns llibres, sobretot de cuina o de viatges, se'ns deixa al lector un parell de planes o més per a fer les nostres anotacions. És menys habitual fer-ho als llibres de "literatura", i no entenc massa bé per què. Jo, que no sóc de ratllar els llibres, sentia un gran rebuig en fer-ho, i per això no ho he fet mai, ho reconec. I veure aquells fulls en blanc després d'haver utilitzat el llibre, o haver-lo llegir sencer, hui en dia em provoca certa tristesa, perquè he perdut les reflexions que en un primer moment em van produir certes lectures que em van marcar. Hui amb l'ebook afortunadament tot això ha canviat!

A més, l'última pàgina d'un llibre és de les més importants, sobretot a les novel·les, no més que la primera, això sí. L'última plana culminarà una lectura amb la què ens hem submergit: temerem el final, no voldrem arribar mai, malgrat desitjar amb ànsia saber com va acabar. Ens agradarà el final que l'autor o autora ha triat entre molts altres? No tenia remei d'acabar així? No ens agradarà i part de la bona estona que hem passat se n'anirà en orris? De fet, més d'un comença a llegir-se els llibres pel final, qüestió gens criticable: tenim el dret de fer-ho, segons Daniel Pennack! Per altra part, si el llibre no ens està agradant massa i som d'aquells que acabem el que comencem, l'esperarem amb ànsia, per poder per fi agafar el que tenim en espera.

I parlant d'esperes... millor ho deixe ací. Ja s'han acabat les presentacions, en breu, entraré en matèria.